nierówność logarytmiczna
Marlena: 2log52(x+1)−3log5(x+1)−2≥0
26 wrz 19:26
matyk: podstaw za log5(x+1)=t
26 wrz 19:29
ZKS:
Nie widzę sensu żeby podstawiać.

Ustal dziedzinę.
26 wrz 19:37
matyk: zależy co kto lubi robić
26 wrz 19:39
Marlena: dziedzina: X∊(−1,∞)
26 wrz 19:39
ZKS:
Masz rację.

Nie raz warto jest podstawiać ale tutaj mi się wydaje to zbędnym zabiegiem ale
jak to napisałeś zależy co kto lubi.
26 wrz 19:43
ZKS:
Korzystamy z własności logarytmów
loga(b * c) = logab + logac
2log52 + 2log5(x + 1) − 3log5(x + 1) − 2 ≥ 0
nlogab = logabn
log54 − log5(x + 1) − 2log55 ≥ 0
log54 ≥ log5(x + 1) + log525
log54 ≥ log5[25(x + 1)]
Dokończ.
26 wrz 19:46
Marlena: Bardzo dziękuję
26 wrz 19:51