Rozwiąż
qer:
2.f(x)=(x2+16)(x+2)2i np watrośc argumentu to 10
3 . lub to f(x)=x2−49 wartości ujemne przyjmuje dla argumentu
a jeżeli mam tutaj takie jeszcze f(x)=x3+bx2+x+1 dla argumentu 3 przyjmuje wartość 4 ?
A jeżeli jest przykład mam dzielenie przez kreskę ułamka to jak robię
i co w przypadku takim g(x)lx+1l dla argumetnu x=−√3
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi chcę zrozumieć te zadnia nie przypisywać bezmyślnie , nie
wiedzą o co w tym tak naprawdę chodzi emotka
<please>
26 wrz 16:02
JutuqI:
6−2x
prze kreską ułamka np tak g(x)=
i tutaj mam rozumieć , że za g(x) podstawiam
3x−3
jaki kolwiek argument no np x=− 3
26 wrz 18:45
Grzech667: nie wiem co chciałeś powiedzieć "wartość argumentu to 10"
nie wiem też czy to jest aktualne, ale wygląda to następująco
2) f(x)=(x2+16)(x+2)2
prawą stronę musisz przyrównać do zera, zauważ że (x2+16) jest nierozkładalne;
3) f(x)=x2−49
użyj tutaj wzoru a2−b2=(a−b) (a+b)
i już masz podane miejsca zerowe potem narysuj sobie oś OX zaznacz Mz i narysuj parabolę
(najważniejsze jest wtedy, by pamiętać o kierunku ramion paraboli i przecięciu z miejscami
zerowymi)
te fragmenty paraboli które są pod wykresem są odpowiedzią,
więc odpowiedzią może być albo ∅ albo pewien zbiór liczb.
4) f(x)=x3+bx2+x+1
dla argumentu 3 przyjmuje wartość 4 to wykorzystuje się w ten sposób:
f(3)=33+b32+3+1=4 ⇒ rozwiązujesz to równanie 33+b32+3+1=4
5) sprecyzuj pytanie
6)g(x)=lx+1l dla arg x=−√3 podstawiasz i masz
g(x)=|1−√3|=... ,
zastanów się co się dzieje kiedy liczba "a>1" a kiedy "a<1" w przykładzie f(x)|a−1|
7)nie rozumiem końcówki twoich pytań
29 wrz 23:25