matematykaszkolna.pl
Rozwiąż qer: 2.f(x)=(x2+16)(x+2)2i np watrośc argumentu to 10 3 . lub to f(x)=x2−49 wartości ujemne przyjmuje dla argumentu a jeżeli mam tutaj takie jeszcze f(x)=x3+bx2+x+1 dla argumentu 3 przyjmuje wartość 4 ? A jeżeli jest przykład mam dzielenie przez kreskę ułamka to jak robię i co w przypadku takim g(x)lx+1l dla argumetnu x=−√3 Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi chcę zrozumieć te zadnia nie przypisywać bezmyślnie , nie wiedzą o co w tym tak naprawdę chodzi emotka <please> 26 wrz 16:02 JutuqI: 6−2x prze kreską ułamka np tak g(x)= i tutaj mam rozumieć , że za g(x) podstawiam 3x−3 jaki kolwiek argument no np x=− 3
26 wrz 18:45
Grzech667: nie wiem co chciałeś powiedzieć "wartość argumentu to 10" nie wiem też czy to jest aktualne, ale wygląda to następująco 2) f(x)=(x2+16)(x+2)2 prawą stronę musisz przyrównać do zera, zauważ że (x2+16) jest nierozkładalne; 3) f(x)=x2−49 użyj tutaj wzoru a2−b2=(a−b) (a+b) i już masz podane miejsca zerowe potem narysuj sobie oś OX zaznacz Mz i narysuj parabolę (najważniejsze jest wtedy, by pamiętać o kierunku ramion paraboli i przecięciu z miejscami zerowymi) te fragmenty paraboli które są pod wykresem są odpowiedzią, więc odpowiedzią może być albo ∅ albo pewien zbiór liczb. 4) f(x)=x3+bx2+x+1 dla argumentu 3 przyjmuje wartość 4 to wykorzystuje się w ten sposób: f(3)=33+b32+3+1=4 ⇒ rozwiązujesz to równanie 33+b32+3+1=4 5) sprecyzuj pytanie 6)g(x)=lx+1l dla arg x=−3 podstawiasz i masz g(x)=|1−3|=... , zastanów się co się dzieje kiedy liczba "a>1" a kiedy "a<1" w przykładzie f(x)|a−1| 7)nie rozumiem końcówki twoich pytań
29 wrz 23:25