26 wrz 18:15
bezendu:
Najpierw dziedzina
27 wrz 00:02
ICSP: D : x ≠ 2
Co dalej ?
27 wrz 00:05
27 wrz 00:10
ICSP: a dalej ?
27 wrz 00:13
bezendu: Wspólny mianownik
27 wrz 00:15
5-latek: ICSP a dali to zamazali
27 wrz 00:15
ICSP: | 6 − 3x − x2 − x | |
| > 0 |
| (x2 + 2)(6 − 3x) | |
| −x2 − 4x + 6 | |
| > 0 |
| (x2 + 2)(6 − 3x) | |
co teraz ?
27 wrz 00:17
27 wrz 00:19
ICSP: co dalej ?
27 wrz 00:19
bezendu:
(x2+4x−6)(6−3x)<0
wyliczyć z pierwszego pierwiastki i zapisać w postaci iloczynowej
27 wrz 00:20
ICSP: (x2 + 3x − 4)(6 − 3x) < 0 ⇒ (3x − 6)(x2 + 3x − 4) > 0
x2 + 3x − 4 = x2 + 4x − x − 4 = x(x+4) − 1(x+4) = (x+4)(x−1)
(3x − 6)(x2 + 3x − 4) > 0 ⇒ (x+4)(x−1)(x−2) > 0
Co teraz ?
27 wrz 00:21
5-latek: Jesli pytasz Zosie to pewnie juz dawno spi .
Rano zajrzy tutaj i przepisze sobie rozwiazanie .
Teraz tak . Zanieniajac ten iloraz na iloczyn mam nierownosc wielomianowa ktora ma takie same
rozwiazanie jak powyzsza
(x2+4x−6)(6−x)<0 a to juz niech sama sobie rozwiaze
27 wrz 00:24
bezendu:
wykres wielomianu
27 wrz 00:25
ICSP:

i teraz pisze juz odpowiedź ?
x ∊ (−4 ; 1) ∪ (2 ; +
∞)
27 wrz 00:27
5-latek: (x+4)(x−1)(x−2)>0 liczy pierwiastki ale uwaza tu (x−2)
27 wrz 00:32
5-latek: czesc
ICSP widzisz nawet nie spojrzala . Pewnie przepisala od kogos
27 wrz 10:33