czy da sie wyliczyc x1 ix 2
celina: czy da się wyliczyć x1 i x2 jeśli Δ =0
26 wrz 18:08
liquid: | | −b − pierwiastek z delty | |
Wzór na x1 = |
| |
| | 2a | |
| | −b + pierwiastek z delty | |
wzór na x2 = |
| |
| | 2a | |
Tak więc, jeśli delta równa się 0, to jej pierwiastek równa się również seru.
Więc po podstawieniu tej wartości otrzymujemy wzór na jedno miejsce zerowe:
−b2a
Teoretycznie może mieć ona dwa miejsca zxerowe (x1,x2) w tym samym miejscu.
26 wrz 18:12
liquid: Ale moja wiedza matematyczna dopiero się ,,rozrasta,,

Więc mogę się mylić, niech ktoś inny
się wypowie jeszcze.
26 wrz 18:14
celina: dziękuje tak właśnie robiłam tylko nie byłam pewna czy to dobrze
26 wrz 18:15
liquid: Ja też nie jestem pewny, ale powinno być ok
26 wrz 18:24
bartoooosz: taki piewiastek zapisuje się x1,2

jak nie możesz zapamiętać to spróbuj narysować sobie
wykres
26 wrz 18:28
PW: Oznaczmy tę liczbę symbolem x0. Ściśle rzecz nazywając:
− funkcja kwadratowa f(x) = ax2+bx+c ma jedno miejsce zerowe x0,
− wielomian drugiego stopnia f(x) ma jeden pierwiastek, który bywa nazywany
pierwiastkiem podwójnym, gdyż wtedy
f(x) = a(x−x0)2
(w rozkładzie wielomianu na czynniki liniowe są dwa jednakowe czynniki, czynnik (x−x0)
występuje "podwójnie",
− równanie ax2+bx+c=0 ma jedno rozwiązanie x0.
Mówienie o dwóch jednakowych pierwiastkach trójmianu czy o dwóch jednakowych rozwiązaniach
równania jest błędem.
26 wrz 19:24