Proszę o wytłumaczenie
Szymek: Ile ton ziemi należy wywieźć, aby wykopać basen o wymiarach 28m x 10m o głębokości od 120cm
opadającej równomiernie do 240cm, jeśli 1m sześcienny ziemi waży 2t ?
Proszę o pomoc!
26 wrz 18:05
Szymek: ?
26 wrz 18:08
dero2005:

AB = CD = EF = GH = 28
AD = BC = EH = FG = IJ = 10
BF = GC = AE = DH = 1,2
EI = HJ = 1,2
| | EF*EI | | 1,2*28 | |
V = AB*BC*AE + |
| *EH = 28*10*1,2 + |
| *10 = 336 + 168 = 504 m3 |
| | 2 | | 2 | |
M = V*2 = 1008 ton
26 wrz 18:29
Szymek: dzięki
26 wrz 18:57