Oblicz.
Zacny: log122+log128+log129=
log31/12 + log314/15 + log310/21 =
log 0,12 − 0,3 + log 25 =
26 wrz 18:02
Mila:
1) =log
12(2*8*9)=log
12(144)=log
12(12
2)=2
2) zrób sam jak (1)
| | 0,12 | | 12*25 | |
3)=log( |
| *25)=log |
| =log(10)=.... oblicz sam |
| | 0,3 | | 30 | |
26 wrz 18:22
Zacny: Zrobiłem przykład 2 i wyszło −3. Tylko mam pytanko. Chodzi mi o pierwszy przykład, a mianowicie
skąd ta 2 ? Chodzi o to czy ta liczba to pierwiastek ?
26 wrz 18:30
Mila:
1)log12(144)=x⇔df
12x=144⇔12x=122⇔x=2
Albo
Możemy też korzystać z wzoru:
log12 (122)=2log12(12)=2*1=2
26 wrz 18:36
Zacny: Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu pewnej liczby.
1/2log x4 + 1 =
1 − 2log1/2 x =
26 wrz 18:52
Mila:
1) log(x
4)
12+log10=logx
2+log10=log(10x
2)
| | 1 | | 1 | |
2) log12( |
| )− log12(x2)=log12( |
| ) |
| | 2 | | 2x2 | |
26 wrz 19:24