Funkcja wymierna
lipo: Witam, mam problem z przykładem, nie wiem jak go uprościć
Nawet nie wiem jak go ,,ruszyć,, prosiłbym chociaż o jakąś wskazówkę na start.
26 wrz 17:54
ZKS:
Ustalona dziedzina?
26 wrz 18:02
lipo: Z dziedziną taki sam problem, ponieważ nie mogę rozłożyć tego podobnego wielomianu z licznika
na czynniki. Mogejedynie oprzeć się na tym, że jest to wielomian stopnia nieparzystego, więc
ma minimum jeden pierwiastek rzeczywisty. Mógłbym skorzystać z dzielników wyrazu wolnego,
czyżby tędy droga?
Skorzystałem z tego w liczniku, i wyszło mi, że W(−2) = W(−1) = 0 , lecz gdy zapisze to w
postaci ilocynowej (x+2)(x+1) to po wymnożeniu nie otrzymam wyrażenia wyjściowego o.o
26 wrz 18:06
ZKS:
Mianownik możesz grupować 1 z 4 oraz 2 z 3.
26 wrz 19:04
ZKS:
Licznik rozbij 5x2 na x2 + 4x2. Wtedy coś powinieneś zobaczyć.
26 wrz 19:06
liquid: Licznik: x
3+5x
2+8x+4 = X
3+x
2+4x
2+8x+4 = X
3+x
2+(2x+2)
2 =
| | 1 | | 1 | |
= |
| x2(2x+2)+(2x+2)2 = ( |
| x2+1)(2x+2)2. Tak jak wcześniej sądziłem, miejscami |
| | 2 | | 2 | |
zerowymi licznika okazały się liczby: {−2;−1}. Ale to wciąż po wymnożeniu nie da postaci
początkowej

A mianownika nie potrafie grupować, nie wiem dokładnie o co chodzi ,,1 z 4 oraz 2 z 3,,
27 wrz 14:16
ZKS:
Możesz zauważyć że mianownik to wzór skróconego mnożenia
a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 = (a + b)3.
27 wrz 14:33
hajtowy: | (x+1)(x+2)(x+2) | |
| |
| (x+2)(x−2)2 | |
Dalej już wszystko widać.
Pamiętaj o dziedzinie!
27 wrz 14:39
hajtowy: Mój błąd...
Ma być:
| (x+1)(x+2)(x+2) | | x+1 | |
| = |
| |
| (x+2)(x+2)2 | | x+2 | |
D: x ≠ −2
Odp. x = −1
27 wrz 14:41
PW: Z licznikiem walczyć nie warto, najprościej jest sztucznie "coś dodać, coś odjąć", żeby
uprościł się z mianownikiem i dopiero się zastanawiać:
| x3+5x2+8x+4 | | x3+6x2+12x+8−x2−4x−4 | |
| = |
| = |
| x3+6x2+12x+8 | | x3+6x2+12x+8 | |
| | x2+4x+4 | | (x+2)2 | |
= 1 − |
| = 1 − |
| |
| | x3+6x2+12x+8 | | x3+6x2+12x+8 | |
To było wolno zrobić przed ustaleniem dziedziny. Zastanawiamy się − jeżeli autor zadania był
dowcipny, to powinno się jeszcze dać skrócić. I w tym momencie nadchodzi olśnienie − przecież
w mianowniku jest (x+2)
3 − kto nie wierzy niech sprawdzi.
27 wrz 14:44
liquid: W mianowniku nie zauważyłem wzoru skróconego mnożenia, co było dość prostą ,,przeszkodą,, więc
moja głupota.
A co do licznika, w przyszłości przy tych troszkę bardziej skomplikowanych działaniach − gdzie
mamy potrzebe sprowadzać wielomian do postaci iloczynowej, rozsądnie jest znaleźć w
wielomianie miejsca zerowe (gdy inne metody zawiodą) i nimi kombinować i podstawiać do postaci
iloczynowej, aż nie otrzymam prawidłowego zapisu? Chodzi mi o to, że w trzecim poście tego
tematu wykonałem tą operacje i gdybym posiedział nad nią minute/dwie dłużej, to bym dopisał
kwadrat do jednego z nawiasu; (x+2)2 i potem reszta zadania powinna już ,,ruszyć,,
Dzięki wielkie za pomoc!
27 wrz 15:06
PW: Gorąco polecam metodę "coś dodać, coś odjąć" i skrócić. Licznik obniża wtedy stopień o co
najmniej 1 i jest łatwiej z nim walczyć. W omawianym przykładzie w liczniku zamiast wielomianu
trzeciego stopnia pojawił się trójmian kwadratowy, a więc łatwiej go było rozłożyć.
27 wrz 15:20
liquid: Tak postanowiłem zrobić na kolejnym przykładzie
| x3+x2−4x−4 | | x2−x−2+x3−3x−2 | | x3−3x−2 | |
| = |
| = 1 + |
| = |
| x2−x−2 | | x2−x−2 | | x2−x−2 | |
Tu skorzystałem już ze znalezienia miejsca zerowego wyrażenia: x
3−3x−2, uzykałem m0 ={−1;2}.
Po czym podstawiłem do postaci iloczynowej i w dość szybkim czasie uzyskałem:
| | (x+1)2(x−2) | | x2−x−2+(x+1)2(x−2) | |
= 1 + |
| = |
| = |
| | x2−x−2 | | x2−x−2 | |
(rozkładam wyrażenie x
2−x−2 na postać iloczynową za pomocą wyliczenia delty = 9 i x1 = −1, x2=
2.
| | (x+1)(x−2)+(x+1)2(x−2) | |
= |
| |
| | (x+1)(x−2) | |
I teraz za bardzo nie wiem co dalej, mimo, ze jakby sie mogło wydawać funkcja jest ładnie
przedstawiona w postaci iloczynowej. Nie wiem też, czy w dotychczasowych obliczeniach nie
popełniłem błedu (pierwszy raz robię to twoją metodą)
Pozdrawiam
27 wrz 15:44
liquid: Chyba wiem, a moje rozwiązanie zgadza się z odpowiedziami, uzupełniam, może komuś się
przyda.
| | (x+1)(x−2)+(x+1)2(x−2) | | (x+1)[(x−2)+(x+1)(x−2)] | |
= |
| = |
| = |
| | (x+1)(x−2) | | (x+1)(x−2) | |
| | (x−2)+(x+1)(x−2) | | (x−2)[1+(x+1)] | |
= |
| = |
| = 1+(x+1) = x+2 |
| | (x−2) | | (x−2) | |
27 wrz 16:03
Aga1.: Tylko nigdzie nie podałeś dziedziny i stracisz punkt.
27 wrz 21:48
liquid: D=R\{−1;2}
28 wrz 13:12