Z wierzchołka ostrosłupa prawidłowego...
Dejwid: Z wierzchołka ostrosłupa prawidłowego trójkątnego poprowadzono wysokości dwóch ścian bocznych.
Miara kąta między tymi wysokościami jest równa 60 stopni, a krawędź boczna tego ostrosłupa ma
długość 4{2} . Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa.
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
26 wrz 17:51
Dejwid: 4√2
26 wrz 17:51
dero2005:

|EW| = |DW| = h
s
l = 4
√2
| | a | |
ponieważ podstawa jest trójkątem równobocznym kat DAE = 60o, |AE| = |AD| = |
| to odcinek |
| | 2 | |
| | a | |
|ED| też równy jest |
| . ponieważ kąt DWE jest równy 60o a |EW| = |DW| to trójkat DWE |
| | 2 | |
| | a | |
jest równoboczny i hs = |
| |
| | 2 | |
Rozpatrzmy trójkąt EBW i tw Pitagorasa
(
a2)
2 + (
a2)
2 = l
2
a
2 = 64
a = 8
h
s = 4
z Pitagorasa
H
2 = l
2 − (
23h
p)
2
H
2 = 32 −
643 =
323
P
c = P
b + P
b =
26 wrz 18:15
mądrala : tylko idioci się uczą...
26 wrz 18:20