:)
Sony: x
4+x
3−3x
2−4x−4
Proszę o rozwiązanie tego równania krok po kroku
26 wrz 17:49
ICSP: −3x2 = x2 − 4x2
26 wrz 17:52
Sony: nie rozumiem?
26 wrz 17:55
Sony: to mam podstawić?
26 wrz 17:55
ZKS:
Podstaw za −3x
2 = x
2 − 4x
2.
26 wrz 18:01
Sony: i co dalej?
26 wrz 18:05
Sony: jak to rozłożyć na czynniki?
26 wrz 18:15
Sony: pomoże mi ktoś rozłożyć to na czynniki?
26 wrz 18:28
ZKS:
Skorzystaj z wskazówki którą napisał ICSP. Pokaż co dostajesz.
26 wrz 18:29
Sony: x4+x3+x2−4x2−4x−4
26 wrz 18:33
Sony: nie wiem jak to dalej rozłożyć
26 wrz 18:35
ZKS:
Zauważ że trzy ostatnie wyrażenia mają ten sam wspólny czynnik −4 więc wyłącz −4 przed nawias.
26 wrz 18:44
matyk: Z pierwszych trzech wyłącz x2
26 wrz 18:47
Sony: x2(x2+x+1) −4(x2+x+1)
26 wrz 18:51
Trivial: Został jeszcze jeden krok. Wykończ go!
26 wrz 18:52
Sony: tylko w jaki sposób?
26 wrz 19:16
matyk: x
2 * słonik − 4 * słonik
wyłącz wspólny czynnik przed nawias
26 wrz 19:20
Sony: nie rozumiem
26 wrz 19:29
Sony: może mi ktoś to rozwiązać a nie zadawać pytania?
26 wrz 19:29
matyk: jak tego nie rozumiesz, to jak rozumiesz resztę?
x2(x2+x+1) −4(x2+x+1)=(x2−4)(x2+x+1)
26 wrz 19:31
Sony: (x−2)(x+2)(x2+x+1)
26 wrz 19:35
matyk:
26 wrz 19:39
Sony: dziękuję za pomoc
26 wrz 19:41
Trivial: Wykończyłeś go w końcu.
26 wrz 19:49
Sony: hehe no trochę to zajeło
26 wrz 19:54