| 4 | ||
Xw= | =1 ∊<0;3> | |
| 4 |
| −6 | ||
Xw= | =−1 ∉ <1;2> | |
| −6 |
| 1 | ||
C)f(x)= | x2+2x+1,<−6;2> | |
| 4 |
| 2 | ||
f(x)= | x2−x,<−3,0> | |
| 3 |
1) f(X)=2x2−4x+3,<0;3> parabola skierowana do góry
skoro xw∊<0,3>, to wartość najmniejsza ymin=yw=1
Wartość najwieksza − f(3)=2*9−4*3+3=9 jeśli nie wiesz ktry argument wybrać, to liczysz dla 0 i
3 a potem wybierasz większą [f(0)=3]
2)f(x)=−3x2−6x−2,<1;2> parabola skierowana w dół
| 6 | ||
xw= | =−1∉ <1,2> | |
| −6 |
| 1 | ||
3) f(x)= | x2+2x+1 , x∊<−6,2) parabola skierowana do góry | |
| 4 |
| −2 | ||
xw= | =−4∊<−6,2> | |
| 0,5 |
| 1 | ||
yw= | *16+2*(−4)+1=−3 to wartość najmniejsza ymin=yw=−3 | |
| 4 |
| 1 | ||
f(−6)= | *36+2*(−6)+1=9−12+1=−2 | |
| 4 |
| 1 | ||
f(2)= | *4+2*2+1=6 wartość największa w przedziale <−6;2> | |
| 4 |