matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że
Monika:
2
3
2
Wykaż, że jeśli a≠0 i b≠0 i
−
= 2a − 3b, to b =
a lub ab = 1
b
a
3
26 wrz 17:38
Saizou :
2
3
−
=2a−3b /*ab
b
a
2a−3b=ab(2a−3b) 2a−3b−ab(2a−3b)=0 (2a−3b)(1−ab)=0 2a−3b=0 lub 1−ab=0 3b=2a ab=1
2
b=
a
3
cnw
26 wrz 17:43
Monika:
Dzieekuje!
26 wrz 17:46