Funk. kwadratowa - os symetrii paraboli
biolog: Czesc, nie wiem jak to zrobic, na lekcji nie robilismy takiego zadania, a w podreczniku nie ma
opisu.
Zadaniem jest napisanie rownania osi symetrii paraboli
a) y = 3(x+4)2 − 1
b) y = −2(x+1)2 + 5
c) y= (x − √2 + 1)2 − 3
d) y= −(x+3−√5)2 − √7
WIELKIE dzięki jeśli ktoś pokaże chociaż na jednym przykladzie jak sie rozwiazuje takie
zadanie! (−;
26 wrz 17:36
ZKS:
Równanie osi symetrii paraboli to x = p gdzie
y = a(x − p)2 + q.
26 wrz 17:38
biolog: Aha, no ale skoro, np. w a) p = −4 to x tez? I tyle?
26 wrz 17:40
Janek191:
Tak

a) x = − 4
b) x = − 1
c) x =
√2 − 1
d) x = − 3 +
√5
27 wrz 09:00