Pomocy, nierówności funkcji
aa:
wyznacz m , dla których rozwiązanie |2x +6| − x = 3m ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków.
Obliczyłam x w zależności od przedziału ale nie wiem co dalej
x1 = 3m − 6, gdy x ≥ −3
x2 = −m −2 , gdy x < −3
26 wrz 17:24
aa:
26 wrz 17:57
ZKS:
Dla x ≥ −3
x = 3m − 6
dla x < −3
x = −m − 2
3m − 6 > 0 ∧ −m − 2 < −3
m > 2 ∧ m > 1 ⇒ m ∊ (2 ; ∞).
26 wrz 18:00
Mila:

Graficznie:
1) |2x+6|=2x+6 dla x≥−3
wtedy
f(x)=|2x+6|−x ma postać:
f(x)=2x+6−x⇔f(x)=x+6
2) |2x+6|=−2x−6 dla x<−3
Wtedy f(x)=−2x−6−x⇔f(x)=−3x−6
3)g(x)=3m funkcja stała dla ustalonego m
1)dla 3m<3 ⇔m<1 brak rozwiązań
2) dla 3m=3 ⇔m=1 jedno rozwiązanie
3) dla 3m>3 ⇔m>1 dwa rozwiązania
Dla 3m>6⇔m>2 dwa rozwiązania różnych znaków
26 wrz 18:06
aa: a dlaczego nie mogłoby być 3m − 6 < 0 ⋀ − m − 2 > − 3

?
26 wrz 18:08
aa: Chodzi mi o metode algebraiczną... właśnie takie równania jak ZKS
26 wrz 18:09
ZKS:
Przecież rozpisane było dla x ≥ −3 oraz dla x < −3 to jeżeli wzięlibyśmy
−m − 2 > −3 dla x < −3 to te rozwiązanie było by większe od −3 czyli rozwiązanie by nie
spełniało założenia x < −3.
26 wrz 18:19
aa: dzięki
26 wrz 18:55