Ostroslupy - wątpliwości w zadaniu
Smaug: Mam pewien problem z zadaniem: ściana boczna ostroslupa praw. trojkatnego jest nachylona do
płaszcz. podst. pod takim katem α, ze sinα=3/5; promien okregu wpisanego w podst. Jest rowny
2pi3. Wyznacz pole calkowite ostroslupa. Wyszlo mi pole 81pi3 i wysokosc sciany bocznej
(5pi3)/2, ale w rozwiązaniu zadania podana jest ta wysokosc jako 5pi3 i pole 126pi3, moze ktos
wyjasnic dlaczego i czy tak ma wyjsc?
26 wrz 17:22
dero2005:

r = 2
√3
r
2 + H
2 = h
s2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 2r
√3
dokończ
26 wrz 17:47
Smaug: Wyszło Ci to samo co mi, więc wychodzi na to że w rozwiązaniu z książki zrobili błąd.
26 wrz 18:08