Wielomiany
PanProblem: Dany jest wielomian W(x)=3x3 + kx2 + mx + 5. Wiadomo, że liczba 1 jest pierwiastkiem tego
wielomianu i reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian x−2 jest równa 17. Wyznacz pozostałe
pierwiastki tego wielomianu.
no i ok:
W(1) = 0
W(2) = 17
i co dalej?
26 wrz 17:20
ICSP: Podstawiasz
Dostajesz układ równań z dwiema niewiadomymi
Rozwiązujesz go znanymi tobie metodami
26 wrz 17:21
PanProblem:
{0=3+k+m+5
{17=24+4k+2m+5
? i teraz rozwiązać?
26 wrz 17:24
ICSP:
26 wrz 17:27
PanProblem:
Krok następny

?
26 wrz 17:30
ICSP: Dzielisz wielomian
| | 1 | | 15 | |
3x2 − |
| x2 − |
| x + 5 przez (x − 1) aby otrzymać trójmian kwadratowy |
| | 2 | | 2 | |
26 wrz 17:32
ICSP: k + m = −8
4k + 2m = −12
−2k − 2m = 16
4k + 2m = −12
4k − 2k = 16 − 12
k = 2 ⇒ m = −10
Mogłem to wcześniej sprawdzić.
26 wrz 17:39