Fizyka
asd: Oblicz wartość przyspieszenia układu dwóch ciał o masach m1 = 3 kg i m2 = 5 kg
poruszającego się pod działaniem dwu przeciwnie zwróconych sił F1 = 12 N iF2 = 6 N
(rys, 16). Układ porusza się bez tarcia. Jaki będzie naciąg linki łączącej oba ciała?
http://pl.static.z-dn.net/files/de8/d40e8102bf56a864307ddaf7e5ede42b.jpg
Czy układ równań będzie wyglądał tak

F1−N=m1*a
F2+N=m2*a
26 wrz 16:54
asd: Z tego układu wyszło mi dobre przyspieszenie, ale naciąg niestety już nie
26 wrz 16:56
ZKS:
Dla klocka drugiego mamy N − F2 .
26 wrz 16:59
asd: Aha, dziwne że z takim błędem w drugim równaniu wyszło mi dobre przyspieszenie ; o
26 wrz 17:01
asd: Tylko nie rozumiem dlaczego N−F
2
26 wrz 17:02
ZKS:

Widać?
26 wrz 17:09
asd: Teraz tak

Tyle, że z równania N−F2=m2*a Nie wychodzi mi końcowy wzór na przyspieszenie
N=m2*a+F2
F1−m2*a+F2=m1*a
F1+F2=m1*a+m2*a
F1+F2/m1+m2=a
W odpowiedzi jest a=F1−F2/m1+m2
Nie rozumiem co robię źle
26 wrz 17:15
ZKS:
Zapisz jeszcze raz układ równań tylko teraz poprawnie.
26 wrz 17:20
asd: Zapisałem tak
F1−N=m1*a
N−F2=m2*a
Wyznaczam N
N=m2*a+F2
Do pierwszego podstawiam za N
F1−m2*a+F2=m1*a
F1+F2=m1*a+m2*a
F1+F2=a(m1+m2)
| | F1−F2 | |
W odpowiedzi jest a= |
| |
| | m1+m2 | |
26 wrz 18:09
ZKS:
Jej utrudniasz sobie życie. Mając układ równań
{F
1 − N = m
1a
{N − F
2 = m
2a
to dodając stronami mamy
F
1 − N + N − F
2 = m
1a + m
2a
F
1 − F
2 = a(m
1 + m
2) / : (m
1 + m
2)
U siebie masz
−N a jak wyznaczyłeś N = m
2a + F
2 to ile wynosi −N?
26 wrz 18:16
asd: −N=m1*a−F1
26 wrz 19:45
ZKS:
Wyznaczyłeś N = m2a + F2 to ile wynosi −N ?
26 wrz 19:59
asd: −N=−m2*a−F2

? wydaje mi się, że to powinno być tak
26 wrz 20:45
ZKS:
Tak dokładnie.
26 wrz 20:48
asd: po prostu ten wyraz powinien być w nawiasie czyli F1−(m2*a+F2)=m1*a minus przed nawiasem
zmienia znak ?
26 wrz 20:50
ZKS:
O to mi chodziło.
26 wrz 21:07
asd: Dzięki za poświęcony czas
26 wrz 21:19