Uprość wyrażenie wymierne.
kiki: Uprość wyrażenie:
Delta wielomianu stopnia drugiego z licznika = 25 , pierwiastek z delty = 5
| | | | | | x+2 | |
tak więc: |
| = |
| =? |
| |
| | 2x−1 | | | | 2 | |
Po podstawieniu liczby pod x, wyrażenie po uproszczeniu jest różne od wyrażenia wyjściowego,
tak więc wynik jest zły. Gdzie popełniłem błąd i jakie jest rozwiązanie oraz jak do niego
dojść?
26 wrz 16:50
ICSP: Nie umiesz sprowadzać funkcji kwadratowej do postaci iloczynowej
ax
2 + bx + c =
a(x−x
1)(x − x
2)
26 wrz 16:52
kiki: | | | | | |
tak więc: |
| = |
| = −x − 2 |
| | 2x−1 | | | |
Po podstawieniu liczb wynik się zgadza.
Dzięki wielkie za pomoc, nie wiem jakim cudem zapomniałem o współczynniku a przy wzorze
iloczynowym.
Pozdrawiam
26 wrz 16:59
PW: Nie musisz tak ciężko dorabiać się tego skrócenia ulamka, można zgadywać (taka sama dobra
metoda jak inna, nie ma zakazu zgadywania). Jeżeli autor twierdzi, że ułamek można uprościć,
to powinien istnieć rozkład
−2x2 − 3x + 2 =−(2x2+3x−2) = −(2x−1)(x+u)
Jeśli tak ma być, to (−1)•u = −2, czyli u=2
Sprawdzamy (w pamięci):
(2x−1)(x+2)=2x2+4x−x−2=2x2+3x−2
− udało się, licznik jest równy −(2x−1)(x+2)
27 wrz 15:03