Dwaj turyści umówili się, ze wyjadą rowerami jednocześnie naprzeciw siebie z dwo
Podstawczix: Dwaj turyści umówili się, ze wyjadą rowerami jednocześnie naprzeciw siebie z dwoch
miejscowosci.
Jeden z nich jechal z predkoscia o 12km/h wieksza, niz drugi. Turyści spotkali sie, gdy jeden
z nich pokonał 3/5 odleglości miedzy miejscowościami. Oblicz prędkość, z jaka jechali turysci.
Doszłam już do tego:
V1=V2+12
S1=3/5s
S2=2/5s
V=s/t
3/5s = (V2+12)*t
2/5s=V2*t
5s=60t
jakoś dziwnie, nie da się tego wyliczyć?
Proszę o odpowiedź.
26 wrz 16:35
ZKS:
Jechali przez ten sam czas więc
3v
2 = 2v
2 + 30
v
2 = 30 ⇒ v
1 = 18
26 wrz 16:43
Podstawczix: a nie v2 + 12?
26 wrz 16:52
Podstawczix: i wynik ostateczny to V2=24 i V1=36
26 wrz 16:58
ZKS:
No jasne że v2 + 12. Nie wiem czemu napisałem v2 + 15.
26 wrz 17:01