Zadanie
Piotr 10: Rozwiąż układ równań:
x(3y3−2y) − y(3x3−2x)=0
x4+y4=x2+y2
x4+y4=x2+y2
Jedynymi liczbami spełniającymi powyższą równość są
(0;0) ⋁ (1;1) ⋁ (−1;−1)
Po dokonaniu sprawdzenia z pierwszej równości, czyli po podstawieniu za x liczby 0, liczby 1,
liczby −1, ''y'' się zgadzają.
Jest to poprawne rozwiązanie czy nie?
26 wrz 16:07
ZKS:
Ale jak to rozwiązałeś?
26 wrz 16:17
Piotr 10: Tak sobie pomyślałem, że równość x4+y4=x2+y2
Tylko te trzy pary liczb spełnią, nie wiem czy to dobry sposób
26 wrz 16:21
ZKS:
Tutaj jest więcej niż tylko trzy rozwiązania.
26 wrz 16:21
ZKS:
Podpowiem tylko żebyś zajął się pierwszym równaniem
26 wrz 16:22
Piotr 10: Dobra ok. Czyli nie da się tak szybko

, myślałem, że tylko te trzy spełniają
26 wrz 16:22
Piotr 10: OK
26 wrz 16:22
Trivial:
Fajny układ równań.
26 wrz 16:24
ZKS:
Według mnie jest 9 rozwiązań.
26 wrz 16:28
Mila:
x*(3y3−2y)−y*(3x3−2x)=0
x4+y4=x2+y2⇔
xy*(3y2−2)−xy*(3x2−2)=0⇔x*y=0 lub 3y2−2−3x2+2=0
stąd x=0 lub y=0 lub y2=x2
Po kolei podstawiamy do drugiego równania:
Dokończ
26 wrz 16:32
Trivial:
Znalazłem 9 rozwiązań. Oto one:
(0,0), (0,1), (0,−1), (1,0), (−1,0), (1,1), (1,−1), (−1,1), (−1,−1).
26 wrz 16:55
Piotr 10: y2=x2
x4+y4=x2+y2
2y4=2y2
y2(y2−1)=0
y=0 v y=1 v y=−1
czyli:
Jeżeli y=0 to x=0
Jeżeli y=1 to x=1 v x=−1
Jeżeli y=−1 to x=1 x=−1
(0;0) ; (1;1) ; (−1;−1); (1;−1) ; (−1;1)
Nie mogę znaleźć dalszych rozwiązań
26 wrz 18:43
ZKS:
Pokaż co dostajesz zajmując się tylko pierwszym równaniem.
26 wrz 18:46
Trivial:
Z pierwszego równania mamy:
3xy(y
2 − x
2) = 0
Rozważyłeś tylko przypadek y
2 = x
2, a co z przypadkami x = 0 lub y = 0? Wstaw do drugiego
równania i wylicz drugą niewiadomą.
26 wrz 18:48
Piotr 10: x*(3y3−2y)−y*(3x3−2x)=0
3xy3−2xy−3yx3+2xy=0
xy3−yx3=0
xy(y2−x2)=0
x*y=0 v y2=x2
Okej rozumiem, że będzie już więcej. x*y=0, ale nie rozumiem dlaczego tylko liczba 1 i −1 jest
wliczana, Przecież mogę postawić za x=5 i za y=0 i będzie też zero
26 wrz 18:50
Trivial:
Dlaczego ignorujesz drugie równanie? Para (x,y) = (5,0) nie spełnia x4 + y4 = x2 + y2, więc
nie może być rozwiązaniem układu.
26 wrz 18:51
Piotr 10: Chyba już wiem zaraz napisze
26 wrz 18:51
Piotr 10: x*y=0
x=0 v y=0
x
4+y
4=x
2+y
2
Dla x=0
y
2(y
2−1)=0
y=0 y=1 v y=−1
Dla y=0
x
2(x
2−1)=0
x=0 v x=1 v x=1
Odp:(0;0) ; (0;1) ; (0;−1) ; (1;0) ; (−1;0) ; (1;1); (−1;−1) ; (1;−1) ; (−1;1)
Teraz ok

?
26 wrz 18:54
ZKS:

.
26 wrz 18:55
Piotr 10: Ale głupie zadanie

same −1;1 i zeroo
26 wrz 18:56
Trivial: Masz chochlika w linijce bezpośrednio przed odpowiedzią.
26 wrz 18:56
Piotr 10: Faktycznie
Trivial 
. Dzięki Panowie za pomoc
Trivial jak jesteś to mam zadanie jedno z fizyki:
''Kropla wody ma potencjał V w pewnym momencie kropla rozpada sie na dwie czesci o indetycznych
objetosciach i ładunkach. Jakie sa potencjały powstałych kropel?''

Jakaś wskazówka
26 wrz 18:58
Trivial:
Wskazówki są takie:
Jak potencjał zależy od ładunku?
Co się stanie z ładunkiem początkowej kropki po podziale?
26 wrz 19:04
Piotr 10: Ogólnie są znam dwa wzory:
gdzie C to pojemność
Rozdzieli się na dwie równe części
26 wrz 19:07
Trivial:
Tutaj nigdzie nie ma słowa o kondensatorach, więc pierwszy wzór się raczej nie przyda.

Co możesz wywnioskować z drugiego wzoru skoro ładunek rozpadnie się na dwie równe części?
26 wrz 19:12
Piotr 10: Mogę wywnioskować, że po rozpadnięciu się kropli będą miały takie same potencjały
26 wrz 19:13
Trivial: Za mało. Można wywnioskować więcej.
26 wrz 19:16
Piotr 10: To, że promienie tych kropel będą równe sobie
26 wrz 19:17
Trivial: A jak zależy promień od objętości?
26 wrz 19:21
Piotr 10: Wraz ze wzrostem długości promienia wartość objętości też wzrasta. Czyli r jest wprost
proporcjonalne do objętości
26 wrz 19:22
Trivial:
Nie jest wprost proporcjonalne. Zapisz wzór na objętość kuli.
26 wrz 19:23
26 wrz 19:24
Trivial: I to jest zależność wprost proporcjonalna?
26 wrz 19:24
Piotr 10: A faktycznie chyba nie, bo jeżeli zwiększymy promień dwa razy to objętość wzrośnie 8−krotnie
26 wrz 19:25
Trivial:
No dobrze. Pytanie klucz. Ile razy zmniejszy się promień, gdy objętość V zmniejszy się o
połowę?
26 wrz 19:27
Piotr 10: Zmniejszy się dwa razy
26 wrz 19:32
Trivial:
Dzieląc mamy
x = ?
26 wrz 19:35
Piotr 10: x=3√2
26 wrz 19:40
Trivial: | | 1 | |
Dokładnie to x = |
| . No to teraz już z górki (chyba). Jak zmieni się ten potencjał w |
| | 3√2 | |
stosunku do potencjału początkowego U (niech litera U oznacza potencjał dla odróżnienia od
objętości V).
| U' | | | | Q' | | R | |
| = |
| = |
| * |
| = ... |
| U | | | | Q | | R' | |
26 wrz 19:44
Piotr 10: Ok. Zaraz to ogarnę, teraz coś muszę zgrać chwilka
26 wrz 19:45
Piotr 10: Q'=0,5*Q
R'=R /
3√2
Tak?
26 wrz 19:55
Trivial: Tak.
26 wrz 19:56
Piotr 10: Ok, dzięki bardzo za pomoc
26 wrz 19:57