Funkcje
JutuqI: Wytłumaczy ktoś te przykłady
2.f(x)=(x2+16)(x+2)
2i np watrośc argumentu to 10
3 . lub to f(x)=x
2−49 wartości ujemne przyjmuje dla argumentu
a jeżeli mam tutaj takie jeszcze f(x)=x
3+bx
2+x+1 dla argumentu 3 przyjmuje wartość 4 ?
A jeżeli jest przykład mam dzielenie przez kreskę ułamka to jak robię
i co w przypadku takim g(x)lx+1l dla argumetnu x=−
√3
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi chcę zrozumieć te zadnia nie przypisywać bezmyślnie , nie
wiedzą o co w tym tak naprawdę chodzi

<please>
26 wrz 16:02
JutuqI: | | 6−2x | |
prze kreską ułamka np tak g(x)= |
| i tutaj mam rozumieć , że za g(x) podstawiam |
| | 3x−3 | |
jaki kolwiek argument no np x=− 3
26 wrz 16:06
JutuqI: f(x)=(x2+16)(x+2)2 przepraszam za błąd w zadaniu ;
26 wrz 16:11
JutuqI: czy tutaj w tym przykładnie będzie tak
| | 6−2*(−3) | |
g(−3)= |
| |
| | 3*(−3)*(−3) | |
26 wrz 16:22
xxx:
2
... a co to jest argument ...?
Jak już wiesz to podstawiaj −
26 wrz 16:29
xxx:
3
f(x)=(x−7)(x+7) ... i zapisz przedział −

gdzie f(x)<0
26 wrz 16:30
xxx:
3
Dziedzina ... i potem podstaw
26 wrz 16:32
JutuqI: 2. no dobrze ale które to podstawić do tego wartości ujemne to dla argumentu chyba −7 i potem
podstawiam tak a a ten x przed nawias daje
a w trzecim skąd się bierze −7 ? z argumentó 3 i 4 dodaje na przemian za x podstawiam czy jak ?
26 wrz 16:33
JutuqI: 3. Nie czaje jak dziedzinę ? muszę chyba uprościć pierw ?
26 wrz 16:35
JutuqI: Pomoże ktoś pliz
26 wrz 17:25