matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
Licealistka:
Trójkąt równoramienny którego podstawa ma długość a oraz kąt przy podstawie ma miarę alfa, obraca sie dookoła swojej osi symetrii. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły ODP.
a
3
pi
V=
tg alfa
24
a
2
pi
1
Pc=
(1+
)
4
cos alfa
26 wrz 15:57
Licealistka:
Może ktoś pomóc?
26 wrz 16:40
dero2005:
h
= tgα
a
2
a
h =
tgα
2
a
(
)
2
π*h
2
a
3
π
V =
=
tgα
3
24
a
l =
√
h
2
+ (
a
2
)
2
=
√
tg
2
α+1
2
a
P
c
= π
(
a
2
+
a
2
√
tg
2
α+1
) = dokończ
2
26 wrz 17:10