matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
walec
Licealistka:
Jak obliczyć promień podstawy walca?
26 wrz 14:44
Godzio:
Długość podstawy walca do obwód tego koła więc:
2πr
5
√
3
cos30
o
=
⇒ 5
√
3
= 2πr ⇒ r =
10
2π
26 wrz 14:48
Licealistka:
Dziękuje
26 wrz 14:54