Równanie wielomianowe, z góry wielkie dzięki !!
Sebol: Równanie wielomianowe, z góry wielkie dzięki

x
4+2x
3+6x
2+2x+1=0
29 wrz 19:36
Bogdan:
Sprawdź zapis równania, to równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych.
29 wrz 19:46
Sebol: zapis jest dobry
29 wrz 19:48
tim: Skąd Bogdanie to wiesz?
29 wrz 19:49
Bogdan:
Wystarczy skorzystać z jakiegoś programu do rysowania wykresów funkcji i przy
jego pomocy sporządzić wykres. Brak na wykresie miejsc zerowych oznacza brak
pierwiastków równania.
29 wrz 19:55
Sebol: a wiecie jak to ruszyć?
29 wrz 20:04
tim: Wiemy, że to równanie wielomianowe nie ma rozwiązania.
29 wrz 20:04
Bogdan:
To równanie nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych, nie ma więc co ruszać.
29 wrz 20:12
Sebol: no dobra, ale za bardzo nie mogę napisać, że wiem to bo namalowałem wykresik w internecie.
29 wrz 20:13
Bogdan:
No nie możesz. Trzeba więc podać uzasadnienie, że to równanie nie ma rozwiązań
w zbiorze R.
Wskazówka.
x4 + 2x3 + 6x2 + 2x + 1 = 0
x4 + 2x3 + x2 + 4x2 + x2 + 2x + 1 = 0
x2(x + 1)2 +4x2 + (x + 1)2 = 0
Kiedy suma kwadratów jest równa zero ?
29 wrz 20:55
Sebol: wtedy i tylko wtedy gdy:
x2(x + 1)2=0 i 4x2=0 i (x + 1){2}=0
x=0 lub x=−1 i x=0 i x=−1
Część wspólna, x∊ zb. pustego.
Wielkie dzięki !
29 wrz 21:51
Bogdan:
29 wrz 21:55