Rozwiąż równanie:
oo: 3x/3x−1 = 2x+2/2x−6
D: x należy do R \ {1/3 , 3}
26 wrz 13:10
ICSP: | a | | c | |
| = |
| dla b oraz d ≠ 0 |
| b | | d | |
mnożąc przez bd dostajesz
ad = bc
Wymnóż to teraz i dostaniesz zapewne równanie liniowe
26 wrz 13:19
26 wrz 13:27
oo: Wychodzi, że x= 1/11 proszę o sprawdzenie.
26 wrz 13:43
26 wrz 13:46
5-latek: Zaraz uciekam do pracy ale zobacze
| 3x | | 2x+2 | |
| = |
| z alozenia masz zrobine |
| 3x−1 | | 2x−6 | |
3x(2x−6)=(3x−1)(2x+2)
6x
2−18=6x
2+6x−2x−2
6x
2−6x
2−4x−18+2=0
−4x−16=0
−4x=16 to x= .....policz ale jeszcze raz sprawdz bo pisalem spieszac sie
26 wrz 13:51
ICSP: źle wymnożony nawias :
3x(2x − 6)
26 wrz 13:52
5-latek: masz dobrze bo ja napisalem −18 zamiast −18x
26 wrz 13:53
Podstawczix: czyli to dobry wynik?
26 wrz 14:10
Podstawczix: okej, dobrze wychodzi
26 wrz 14:15