ostrosłupy
Licealistka:

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o podstawie ABC i wierzchołku S. Suma długości
wszystkich krawędzi ostrosłupa jest równa 24, a cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do
| | √3 | |
płaszczyzny podstawy wynosi |
| . Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego |
| | 9 | |
ostrosłupa.123
ODP
P=
√3+3
√35
Zrobiłam rysunek ale na tym sie zatrzymałam.
26 wrz 11:51
Beti: niech:
a − długość kr. podstawy
b − długość kr. bocznej
wtedy:
3a + 3b = 24 /:3
powstaje układ równań:
a + b = 3
trzeba ten układ rozwiązać
powodzenia
26 wrz 12:20
Licealistka: Dziękuje
26 wrz 13:56
ICSP: Powstaje układ równań :
a + b =
8
26 wrz 14:00
Licealistka: oo dziękuje za poprawkę bo własnie i wynik nie chciał wyjść
26 wrz 14:06
Licealistka: dalej wynik mi nie chce wyjść coś jest chyba nie tak/.
26 wrz 14:16
ICSP: Wychodzi ładnie
26 wrz 14:21