W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a, miara kąta między
wysokościami przeciwległych ścian bocznych poprowadzonymi z wierzchołka ostrosłupa jest równa
alfa. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.116
ODP
| a3 | |||||||||||
V= | |||||||||||
|
| a2 | |||||||||||
Pc=a3+ | |||||||||||
|
| a | α | ||
=sin | |||
| 2H | 2 |
| a | ||
H= | ||
| sinα2 |
| 1 | a | a2 | ||||||||||||||||||||||
Pc=a2+4* | a* | =a2+ | ||||||||||||||||||||||
| 2 |
|
|
| a | α | ||
=tg | |||
| 2h | 2 |
| a | |||||||||||
h= | |||||||||||
|
| 1 | a | a3 | ||||||||||||||||||||||
V= | *a2* | = | ||||||||||||||||||||||
| 3 |
|
|