Wyznacz wszystkie wartości parametru m
oo: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (x−3)(2m−8)(x−|m|)=0 ma dokładnie
dwa rozwiązania.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie wiem jak to ruszyć, tzn tak:
x−3=0 lub 2m−8=0 lub x−|m|=0
Z pierwszego wychodzi x=3, z drugiego m=4?
26 wrz 11:24
irena_1:
Żeby miało skończoną liczbę rozwiązań, musi być przede wszystkim
2m−8≠0, czyli m≠4
Pozostaje x−3=0 lub x−|m|=0, czyli
x=3 lub x=|m|
musi być więc m≠3 i m≠−3.
Reasumując:
m∊ R\{4; −3; 3}
26 wrz 11:28
oo: a jak wykorzystać wiadomośc, że ma dokładnie 2 rozwiązania?
26 wrz 11:36
irena_1:
Jeśliby miało być m=4, to miałabyś równanie
(x−3)*0*x=0
prawdziwe dla każdej liczby rzeczywistej x.
Jeśliby m=3 lub m=−3, to miałabyś równanie
(x−3)*(−2)*(x−3)=0
czyli
(x−3)2=0
x=3 takie równanie miałoby jedno rozwiązanie
Jeśli zatem m≠4 i m≠3 i m≠−3, równanie ma dokładnie dwa rozwiązania;
x1=3 lub x2=|m|
26 wrz 11:42
oo: bardzo dziękuję za wyjaśnienie
26 wrz 11:50