pomocy boki trójkata rownoramiennego maja długość x 1 x 2,7. wyznacz x
olala1: boki trójkata rownoramiennego maja długość x+1 x+2,7. wyznacz x
29 wrz 19:34
Bogdan:

A wystarczyło narysować.
Rozpatrz dwa przypadki.
29 wrz 19:39
tim: MOŻLIWOŚĆ A.
Boki trójkąta: x + 1, x + 1, x + 2,7
Zależności:
x + 1 + x + 1 > x + 2,7
x + 1 + x + 2,7 > x + 1
x + 1 + x + 2,7 > x + 1
MOŻLIWOŚĆ B.
Boki trójkąta: x + 1, x + 2,7, x + 2,7
Zależności:
x + 1 + x + 2,7 > x + 2,7
x + 1 + x + 2,7 > x + 2,7
x + 2,7 + x + 2,7 > x + 1
29 wrz 19:39
tim: Ten sam błąd zrobiłem.
| | 7 | |
TO JEST: X + 1 oraz X + 2 |
| |
| | 10 | |
29 wrz 19:39
olala1: dla mnie nie było to takie oczywiste

Cóż dzieki śliczne teraz to jeszcze musze jakos
obliczyć
29 wrz 19:43
Bogdan:
x + 1 = 7 ⇒ x = ...
lub
x + 2 = 7 ⇒ x = ...
29 wrz 20:04
tim: BOGDANIE

!
| | 7 | |
TO nie jest 2 oraz 7 to jest x + 1 oraz x + 2 |
| |
| | 10 | |
29 wrz 20:05
wilq: ok moj bład Bogdan ma racje
29 wrz 20:08
tim: Piętnaście minut temu tłumaczyłem Ci zadanie tak jak Bogdan i powiedziałeś, że tam jest 2,7
teraz mówisz, że jest x+1, x+2 oraz 7...
Nie wytrzymam chyba.
29 wrz 20:10
olala1304: x + 1 = 7 ⇒ x = ... lub x + 2 = 7 ⇒ x = ... dobrze jest bo te boki to x+1 x+2 i 7 na kartce
miałam nie wyrazinie zapisane sorka
29 wrz 20:11