takie lo
Zosia: 1.Z dwu stacji wyjeżdżają jednocześnie naprzeciw siebie dwa pociągi. Pierwszy jedzie z
prędkością 15 km/h większą niż drugi i mijają się po 40 minutach. Gdyby drugi pociąg wyjechał
o 9 minut wcześniej, to — jadąc z tymi samymi prędkościami — pociągi spotkałyby się w połowie
drogi. Znaleźć odległość między miejscowościami oraz prędkości pociągów.
2.Dwaj turyści wyruszyli jednocześnie: jeden z punktu A do punktu B, drugi — z B do A. Każdy z
nich szedł ze stałą prędkością i po dotarciu do celu natychmiast ruszał w drogę powrotną.
Pierwszy raz turyści minęli się w odległości 12 km od punktu B, drugi — po upływie 6 godzin od
momentu pierwszego spotkania — w odległości 6 km od punktu A. Obliczyć odległość punktów A i B
i prędkości, z jakimi poruszali się turyści.
26 wrz 09:27
wredulus_pospolitus:
poszukaj tego typu zadań w internecie
było ich od groma
zrobiłaś/−eś chociaż cokolwiek z tymi zadaniami
26 wrz 09:43
irena_1:
v
2=x
v
1=x+15
s− odległość między miejscowościami
| | 2 | | 2 | | 2 | |
s= |
| (x+15}+ |
| x= |
| (2x+15) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
t− czas jazdy pierwszego pociągu w II przypadku
| | 3 | |
t+ |
| − czas jazdy drugiego |
| | 20 | |
2x+15=3t(x+15)
| | 2x+15 | | 2x+15 | | 3 | |
(x+15)* |
| =( |
| + |
| ) |
| | 3(x+15) | | 3(x+15) | | 20 | |
| 2x+15 | | 2x+15 | | 3 | |
| =x( |
| + |
| ) |
| 3 | | 3x+45 | | 20 | |
| 2x+15 | | 40x+300+9x+135 | |
| = |
| |
| 3x | | 60(x+15) | |
40x
2+600x+300x+4500=49x
2+435x
9x
2−465x−4500=0
3x
2−155x−1500=0
Δ=24025+18000=42025
| | 155−205 | | 155+205 | |
x= |
| <0 lub x= |
| =60 |
| | 6 | | 6 | |
x=60
x+15=75
26 wrz 09:54
irena_1:
2.
x− prędkość pierwszego
y− prędkość drugiego
s− odległość między A i B
t
1− czas do pierwszego spotkania
t
2− czas do drugiego spotkania
yt
1=12
xt
1=s−12
xt
2=2s−6
yt
2=s+6
(x+y)t
1=s
(x+y)t
2=3s
t
2=3t
1
t
2−t
1=6
2t
1=6
t
1=3h
t
2=9h
3y=12
4*9=s+6
s=30km
x*3=30−12
3x=18
26 wrz 10:09