Stereometria
Licealistka: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC. Pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa jest równe 672cm
2, a pole powierzchni bocznej 480 cm
2. Oblicz objętość
| | 3 | |
graniastosłupa, wiedząc, że kąt ABC ma miarę 90 stopni i sin kąta BCA= |
| . |
| | 5 | |
26 wrz 08:47
irena_1:

2P
p=672−480=192cm
2
P
p=96cm
2
ab=192
c
2=400
c=20cm
a=12cm
b=16cm
P
b=(a+b+c)*H=(12+16+20)*H=480
48H=480
H=10cm
V=96*10=960cm
3
26 wrz 09:29
Licealistka: Irenka Nie wiem skad wziął sie cosinus alfa miozesz mi wytłumaczyć?
26 wrz 09:39
Licealistka: i tak naprawdę nie wiem skad Ci sie wziął ten pierwiastek, czy moze mi to ktos wytłumaczyć?
26 wrz 09:45
irena_1:
sin2α+cos2α=1
cos2α=1−sin2α
cosα=√1−sin2α
26 wrz 10:11