silnia
karmelka: hej

mam problem. zaczęliśmy dział z kombinatoryki i na dzień dobry takie oto przykłady:
Mógłby mi to ktoś rozwiązać, chociaż dwa pierwsze przykłady, tylko krok po kroku bo totalnie
nie mam pojęcia jak się do tego zabrać i skąd to wziąć. I wzory z tablic nic mi niestety nie
dają, także proszę o pomoc
26 wrz 00:12
ZKS:
(n + 2)! = n!(n + 1)(n + 2)
26 wrz 00:14
5-latek: (n+2)!=n!(n+1)(n+2)
26 wrz 00:14
karmelka: ok, czyli n! się skróci i zostanie to co w nawiasie?
26 wrz 00:15
karmelka: a co jeżeli jest odejmowanie jak w drugim przykładzie, jak wtedy zapisać ciąg tych wyrażeń?
(n−3)!=n!(n−3)(n−2)(n−1)

?
26 wrz 00:19
ZKS:
Teraz to Ty powiększasz tę liczbę.
26 wrz 00:38
ZKS:
n! = 1 * 2 * 3 * ... * (k − 1) * k * (k + 1) * ... * (n − 1) * n
26 wrz 00:40
ZKS:
Oczywiście n > k.
26 wrz 00:40
Janek191:
| | ( n − 3) ! | | 1*2* ... * ( n −5)*( n −4)*( n −3) | |
b) |
| = |
| = |
| | ( n − 5) ! | | 1*2* ... * ( n −5) | |
= ( n −4)*( n −3) = n
2 −3n −4n + 12 = n
2 − 7n + 12
26 wrz 08:18
Janek191:
c)
| | ( n −2) ! *( n −1)*n*( n +1)*( n +2)*( n+3)*(n+4)*(n+5)*(n +6) | |
= |
| = |
| | ( n −2) ! | |
= ( n −1)*n*( n +1)*( n+2)*(n +3)*( n +4)*( n +5)*( n + 6)
26 wrz 08:23