Rozwiąż równanie
oo: 2(x+3)−4=√5+5
2x+2=√5+5
Proszę o wskazówkę
25 wrz 23:28
Basia:
2x =
√5+5−2
2x =
√5+3 /:2
25 wrz 23:29
oo: wybaczcie wkradł się błąd
2(x+3)−4=√5x+5
25 wrz 23:31
Basia:
2x+6 −4 =
√5x + 5
2x −
√5x = 5−6+4
x(2−
√5) = 3
i pozbądź się niewymierności z mianownika
25 wrz 23:33
oo: dziękuję
25 wrz 23:34
5-latek: A ja CI nie wybacze takiego bledu
Basia CI pokazala jak to zrobic wiec zrob ten przykld tak samo
| | 3 | |
2x+6−4=√5x+5 to 2x+2=√5x+5 to 2x−√5x=5−2 to x(2−√5)=3 to x= |
| usun teraz |
| | 2−√5 | |
niewymiernosc z mianownika i ale to licz dalej
Sprawdz obliczenienia czy dobrze bo ja dzisiaj moge pisac bzdury bo skonczylem w koncu remont
centralnego ogrzewaniai i ........
25 wrz 23:41
Gustlik: Ja mam propozycję:
x(2−√5) = 3 /*(2+√5)
x(4−5)=3(2+√5)
−x=3(2+√5) /*(−1)
x=−3(2+√5)
I nie ma zabawy w usuwanie niewymierności z mianownika.
26 wrz 01:23