Fizyka..magnetyzm
Wdy:

Cześć

Mam problem z pewnym zadankiem, ale dotyczy on fizyki. Może ktoś będzie umiał mi pomóc.
Przyjmę każdą wskazówkę

Oto treść zadanka:
W układzie trzech równoległych przewodów długości l=10m dwa są nieruchome, a trzeci−górny
może się swobodnie poruszać. Przez wszystkie przewody płyną prądy o takich samych natężeniach.
Górny przewód ma masę m=20g i jest w położeniu równowagi trwałej, gdy środki przekrojów
poprzecznych przewodów znajdują się w wierzchołkach trójkąta równobocznego o boku a=24mm.
Oblicz natężenia prądów płynących przez przewody.