prosze o pomoc !
gabryska: |5−2x|≤3
25 wrz 23:01
Eta:
|5−2x|= |2x−5|
2x−5≤3 i 2x−5≥ −3
dokończ i wybierz część wspólną
25 wrz 23:03
25 wrz 23:03
bezendu:
|2x−5|≤3
2x−5≤3 i 2x−5≥−3
2x≤8 2x≥2
x≤4 x≥1
x∊<1,4>
25 wrz 23:04
bezendu:
Dobrze wybrałem już część wspólną
25 wrz 23:04
25 wrz 23:05
Eta:
x€<1,4>
25 wrz 23:08
gabryska: czyli x ∊ {2,4}

?
25 wrz 23:09
5-latek: taki zapis oznacza ze to jest zbior 2 elemnetowy . Strasznie dzisiaj mi sie ciezko pisze
Zobacz post wyzej jakie jet rozwiazanie
25 wrz 23:46
Gustlik:

|5−2x|≤3
|2x−5|≤3
i równaniem:
|2x−5|=3
2x=5±3
2x=8/:2 v 2x=2 /:2
x=4 v x=1
i dalej rysunek: dla znaków < i ≤ malujemy przedziały "do środka", a dla znaków >, ≥ − "na
boki".
U nas "do środka: odp: x∊<1, 4>
26 wrz 01:13