podstawienie
Dave: mam taki przykład w zeszycie. i mam pytanie odnośnie jego.
y' = (8x−2y−3)2 + 8
z = 8x − 2y
dlaczego jest takie podstawienie i skąd się wzięło (poniższe podstawienie)
dzdx = 2 dydx+8
z góry dziękuje
25 wrz 22:55
Trivial:
Dlaczego takie podstawienie? Gdyż pasuje. Ale jeszcze bardziej pasuje podstawienie
z = 8x−2y−3
| | dz | | dy | | dy | | 1 | | dz | |
wtedy |
| = 8 − 2 |
| → |
| = 4 − |
| * |
| |
| | dx | | dx | | dx | | 2 | | dx | |
| | 1 | | dz | |
4 − |
| * |
| = z2 + 8 // to równanie już bardzo prosto rozwiązać |
| | 2 | | dx | |
25 wrz 23:36
ZKS:
Podstawienie takie jest aby móc rozdzielić zmienne.
Jeżeli mamy podstawienie
z = 8x − 2y to licząc teraz pochodną po "x" mamy
z' = 8 − 2y'.
25 wrz 23:39
Dave: dziękuje.
to jak dobrze rozumie to dla równania
xdydx = ylnyx
robie podstawienie takie:
z = yx
y = zx
dydx = z + xdzdx
26 wrz 00:16