Moduł
oo: Proszę o wskazówkę:
|2x−8| = 0
25 wrz 22:26
Saizou : z definicji wartości bezwzględnej mamy że
{ x dla x≥0
lxl={
{ −x dla x<0
25 wrz 22:28
ZKS:
|a| = 0 ⇒ a = 0.
25 wrz 22:28
bezendu:
2x=8
x=4
25 wrz 22:28
oo: okej, w takim razie jak to rozpisać? wystarczy 2x−8=0 z czego x=4 lub x=−4?
25 wrz 22:29
bezendu:
−4 nie będzie rozwiązaniem
25 wrz 22:31
oo: czyli tylko 4? tak bardzo proszę o rozpisanie
25 wrz 22:32
ZKS:
Umiesz rozwiązać równanie
2x − 8 = 0?
25 wrz 22:33
Piotr 10: I2x−8I=0
I2(x−4)I=0
I2I*Ix−4I=0
2*Ix−4I=0
Ix−4I=0
Szukam liczb których odległość od liczby 4 wynosi 0.
Odp: x=4
25 wrz 22:34
oo: dziękuję bardzo
25 wrz 22:36