okrąg
lena: dla jakich wart . parametru m okręgi mają jeden punkt wspólny ? jak dokończyć ?
a) x2+y2−4x−2y+1=0 x2+y2+x−y+−m=
b)x2 + y2−4x+2y+4=0 x2+y2+2x−6y+10 − m4
w a wyszło mi s1(2,1) r1 = 2 zaś S2(−3,2) r2 √m2−2m+9
|S1S2|= √26 i co dalej ? jak policzyć .
w b S(2, −1 ) r1=1 ,a S2 (−1,3) r2 = √m2
|S1S2|= 5 . nie wiem co dalej robić może źle policzyłam
25 wrz 21:50
Basia:
ad.a
S
1 i r
1 dobrze; S
2 i r
2 źle
−2a = 1
a = −u{1}[2}
−2b = −1
b =
12
S
2 = (−
12;
12) r
22 =
14+
14−(−m) = m+
12
| | √26 | |
S2S1 = √(2+12)2+(1−12)2 = √(25/4)+(1/4) = √26/4 = |
| |
| | 2 | |
1. zewnętrznie styczne
| | √26−4 | |
√m+(1/2) = |
| /()2 (można; obie strony nieujemne) |
| | 2 | |
| | 26 − 8√26 + 16 − 2 | | 40 − 8√26 | |
m = |
| = |
| = 10 − 2√26 |
| | 4 | | 4 | |
2. wewnętrznie styczne
| | 1 | | 26 | |
4 − 4√m+(1/2) + m+ |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| 16 | | 2 | | 26 | |
| + |
| − |
| +m = 4√m+(1/2) |
| 4 | | 4 | | 4 | |
m − 2 = 4
√m+(1/2)
(m−2)
2 = m+
12
m
2 − 4m + 4 = m+
12 /*2
2m
2 − 8m + 8 = 2m + 1
2m
2 − 10m + 7 = 0
Δ = 100 − 56 = 44
√Δ =
√44 = 2
√11
nie pomyliłaś się w przepisywaniu równania okręgu drugiego ?
załozyłam, że to jest x
2+y
2+x−y−m = 0
może jest jakoś inaczej, bo koszmarne te rachunki
| | √m | |
w (2) od razu musisz założyć, że m>0, bo inaczej r2 = |
| |
| | 2 | |
albo nie istnieje albo jest = 0
i dokończyć tak jak w (1)
rachunki będą tutaj proste
25 wrz 22:12
Gustlik:

Wyznacz współrzędne środka i promień obu okręgów ze wzorów:
x
2+y
2+Ax+By+C=o
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
Okregi maja 1 punkt wspólny ⇔ są styczne zewnętrznie (rys. 1) lub wewnętrznie (rys. 2)⇔
|S
1S
2|=r
1+r
2 (rys. 1) lub |S
1S
2|=|r
1−r
2| (rys. 2).
Wskazówka: oblicz współrzedne wektora S
1S
2→, a potem zastosuj wzór na długość wektora:
a
→=
√ax2+ay2 i masz odległość środków i porównaj ją z sumą i różnicą promieni, otrzymasz
warunek na styczność.
26 wrz 01:38