Rozwiąż równanie
Majka: |x + 2√3 − |3 − 2√3| | = 1
25 wrz 21:19
Basia:
wskazówka: |3−2√3| = 2√3−3
25 wrz 21:27
krop: x + 2√3 − |3 − 2√3| = 1 v x + 2√3 − |3 − 2√3| = −1
oszacuj jakiego znaku bedzie wyrazenie pod modułem i jedziesz
25 wrz 21:28
Basia: przecież się uprości
|3−2√3| = 2√3−3 i masz
|x+2√3−2√3+3| = 1
|x+3| = 1
x+3 = 1 lub x+3 = −1
dokończ
25 wrz 21:30
Majka: Basia: Początek wskazówki rozumiem ale tylko do znaku Równości. Proszę, wytłumacz
łopatologicznie. krop: rozwiązywałam tą metodą, nie wiem może się w obliczeniach walnęłam ale
nie wyszło prawidłowo
25 wrz 21:43
Basia:
3−2√3 < 0 ⇒ |3−2√3| = −(3−2√3) = −3+2√3 = 2√3−3
25 wrz 21:49
Majka: Basia DZIĘKUJĘ! Już rozumiem. Przecież to proste
25 wrz 21:56
Basia:
25 wrz 22:13