w rzędzie powieszono...
mazuotma: W rzędzie powieszono 6 kurtek: 3 czerwone i 3 czarne .
oblicz prawdopodobieństwo, że czerwona będzie wisiała obok czarnej.
25 wrz 21:06
Mila:
p=1
Chyba niedokładnie zapisałeś treść.
25 wrz 21:19
Eta:
Trzy czerwone (ale czy są rozróżnialne ! np. mają różne rozmiary, lub inne guziki itp)
25 wrz 21:22
mazuotma: nie, chodzi o kolor
25 wrz 21:25
Eta:
To treść powinna być kurtki identyczne ( nierozróżnialne!
|Ω|= 6! ( powieszone byle jak

A :
cz.
cz,
cz,
cz,
cz,
cz lub odwrotnie
|A|=3!*3!*2=.........
25 wrz 21:29