e
denat: | | 1 | |
Basia mam jednak jedną wątpliwość co do tego wzoru lim (1+ |
| )n=e |
| | n | |
| | 1 | | 1 | |
Przecież skoro zawsze sobie szacujemy np. lim (1+ |
| )=1 bo |
| →0 |
| | n | | n | |
to dlaczego tutaj tego nie zrobimy żeby było (1+0)
n=1?
25 wrz 21:02
Basia:
1+∞ to symbol nieoznaczony; może sobie dążyć do różnych wartości;
raz tak, raz siak
a to jest definicja liczby e; zresztą jedna z kilku
25 wrz 21:06
Garth:
lim n→∞ (1 + 0 )n = lim 1n = 1
25 wrz 21:06
Garth: Ups, rzeczywiscie symbol nieoznaczony.
25 wrz 21:07
denat: no ta, zapomnialem o tym. Ale jak to 1
+∞ dąży do róznych wartości

?
25 wrz 21:08
Basia: kompletna bzdura niestety

w takim razie ciąg a
n = (1+
1n)
n dążyłby do 1
a tak nie jest
wypisz sobie tak z dziesięć jego wyrazów; zobaczysz jak się zachowuje
inaczej tego nie zrozumiesz
25 wrz 21:08
Trivial:
Jedynka w 1+∞ to nie jest "dokładna" jedynka. Nawet 1.00000000000000000001 pomnożone
przez siebie wiele razy może dać coś wielkiego.
25 wrz 21:14
Basia:
@denat oczywiście
a
n = 1
n = 1 → 1 (a to niby 1
+∞
b
n = (1+
1n)
n za nic nie chce dążyć do 1 (patrz wpis wyżej)
a to też niby 1
+∞
| | 1 | |
cn = (1− 1n)n → |
| a to też niby 1+∞ |
| | e | |
d
n = (1+
5n)
n → e
5
| | 1 | |
en = (1−4n)n → →e−4 = |
| |
| | e4 | |
takich przykładów jest nieskończenie wiele
25 wrz 21:14
25 wrz 21:16
denat: a noś

to już wiem czego to nieoznaczone, merci madam
25 wrz 21:18