Wykres funkcji f(x)=U{2009}{x} przesunięto wzdłuż osi OY o q jednostek do dołu,
kamczatka: | | 2009 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| przesunięto wzdłuż osi OY o q jednostek do dołu, otrzymujac |
| | x | |
wykres funkcji g, do ktorego nalezy punkt P=(49,30).
a) znajdz liczbę q.
b) Podaj wszystkie naturalne liczby c takie, że f(c) jest liczbą całkowita
a) już zrobiłem wyszło 11
b) jak zrobić ? Bo tutaj trzeba chyba znaleźć takie dzielniki liczby 2009 aby wychodziły liczby
całkowite dobrze mówię ? Ale jak to zrobić ?
25 wrz 21:00
Piotr 10: Dzielniki liczby 2009 to 287,7,41,49;1
25 wrz 21:10
kamczatka: jak wyznacza się te dzielniki ?
25 wrz 21:11
Mila:
Rozkładasz liczbę 2009 na czynniki pierwsze .
2009=7*7*41 =72*411 ta liczba ma (2+1)*(1+1)=6 dzielników
Dzielniki naturalne :1, 2009, 7, 41, 7*7=49,7*41=287,
d2009={1,7,41,49,287,2009}
25 wrz 21:27