Rozwiąż równanie:
Iz_A: Rozwiąż równanie:
−24x5+66x3+120x=0
25 wrz 20:58
123: x(−24x
4 + 66x
2 + 120) = 0
−24x
4 + 66x
2 + 120
t = x
2
−24t
2 + 66t + 120
Δ = ...
t
2 = 4
x
2 = 4 ⇒ x = 2 v x = −2
c.d.
x(−24x
4 + 66x
2 + 120) = 0
x(x − 2)(x+2) = 0
x = 0 v x = −2 v x = 2
x ∊ {−2, 0 ,2}
25 wrz 21:09
Eta:
upraszczasz , dzieląc równanie przez (−6)
4x
4−11x
3−20x=0
x(x
4−11x
2−20x)=0
x=0 v x
4−11x
2−20=0 , x
2=t , t≥0
| | 5 | |
t2−11t−20 =0 Δ =......... t1= .... = 4 v t2= .... = − |
| <0 −−odrzucamy |
| | 4 | |
x
2= t ⇒ x
2=4 ⇒ x=... v x= ....
odp: ........
25 wrz 21:11