okrąg
nowa: pomoże ktoś ? na jutro
jeśli okrąg ma długość 20 pi ma jeden punkt wspólny z okręgiem x2 + y2=25, to jego środkiem
może być punkt ?
okrąg o środku S (−5,5) i promieniu r ma dwa punkty wspólne z okręgiem x2+y2=8
jak policzyć ?
25 wrz 20:45
Basia:
ad.1
o1: 2πr1 = 20π ⇒ r1 = 10 S1(x;y)
o2: S2(0,0) r2 = 5
o1 i o2 mogą być styczne zewnętrznie; wtedy
|S1S2| = r1+r2 = 15
√(0−x)2 + (0−y)2 = 15
√x2+y2 = 15 /()2
x2+y2 = 225
na przykład: (5; √200) = (5;10√2) albo (0;15) albo (15;0) i wiele innych
mogą też być styczne wewnętrznie; wtedy
|S1S2| = r1−r2 = 5
√x2+y2 = 5
x2+y2 = 25
na przykład (0;5) (5;0) (3;4) (4;3) i wiele innych
ad.2
S1 = (−5;5) r = ?
S2 = (0,0) r2 = √8 = 2√2
okręgi mają dwa punkty wspólne więc
r−r2 < |S1S2| < r+r2
|S1S2| = √(0+5)2+(0−5)2 = √50 = 5√2
r − 2√2 < 5√2 < r+2√2
r < 7√2 i r > 3√2
r ∊ (3√2; 7√2)
25 wrz 20:57
nowa: w odp wychodzi że promien musi być równy 8
25 wrz 21:07
nowa: a w zad 1 (4,3 )
25 wrz 21:08
nowa: a czyli 1 dobrze , mój błąd źle zobaczyłam ale co z 2
25 wrz 21:09