Funkcja i jej własności
Gosia: Zadanie 1.
Funkcja f każdej liczbie całkowitej p przyporządkowuje resztę z dzielenia kwadratu tej liczby
przez 4.
a) Wykaż, że jeśli p jest liczbą parzystą, to f(p) = 0.
b) Funkcja g każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez
(–2). Czy funkcje f i g są równe? Odpowiedź uzasadnij.
Zadanie 2.
Funkcje f(x) = (a – x)2 oraz g(x) = x2 – 8, gdzie x Î R, przyjmują tę samą wartość dla
argumentu
3.
a) Wykaż, że istnieją dwie wartości parametru a, spełniające warunki zadania.
b) Dla wyznaczonej większej wartości parametru a oblicz najmniejszą oraz największą wartość
funkcji f w przedziale á2, 5>
25 wrz 19:09