Rafał28:
| 3x − 1 | | 3(x − 2) + 5 | | 5 | |
| = |
| = |
| + 3 |
| x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
Rysujemy wykres funkcji
g(x) = 5x, przesuwamy równolegle o wektor
u→ = [2, 3]
otrzymując wykres funkcji
h(x) = 5 x − 2 + 3 i odbijamy część wykresu
h(x) o
wartościach ujemnych względem osi
OX uzyskując wykres funkcji
f(x) = |(3x−1)/(x−2)|
Z drugiej strony funkcja
r(x) = m, m∊R może być dowolną funkcją stałą.
Odpowiedź.
Dla m∊(−
∞, 0) brak rozwiązań (brak punktów wspólnych funkcji f(x), r(x))
Dla m∊{0}∪<3, +
∞) jedno rozwiązanie (jeden punkt wspólny funkcji f(x), r(x))
Dla m∊(0, 3) dwa rozwiązania (dwa punkty wspólne funkcji f(x), r(x))