Funkcja
Kostek:
Znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc, że nie przyjmuje wartości dodatnich i f(22)=−3
−22a+b=−3 ale jak dalej ?
25 wrz 18:53
Mila:
f(x)=−3 funkcja stała
25 wrz 18:59
Kostek:
Czyli jak nie przyjmuje wartości dodatnich ani ujemnych to jest stała ?
25 wrz 19:05
Mila:

y=ax+b
Jeżeli a≠0, to funkcja liniowa przyjmuje wartości ujemne, dodatnie i zero.
Dla a=0
1) f(x)=−3 tylko ujemne wartości ( brak miejsca zerowego)
2) f(x)=2 tylko dodatnie wartości ( brak miejsca zerowego)
3) f(x)=0 tylko wartości zero.
25 wrz 19:15
Kostek:
Jak mam wpaść na to że to właśnie y=−3
25 wrz 19:21
Mila:
Jeśli dla jednego argumentu ma wartość −3 i jest stała, to wiadomo, że
y=−3
25 wrz 19:29