ciąg arytmetyczny
mtay: wykaż, że jeżeli ciągi (an) i (bn) są arytmetyczne, to również ciągiem arytmetycznym jest
ciąg (cn) określony wzorem:
a) cn = 3an +1
b) cn= a3n+2
c) cn= an + an+1
d)cn= 3an + 2bn − 3
proszę o pomoc
25 wrz 18:24
Mila:
a)an − ciąg arytmetyczny
an+1−an=r= const
cn+1=3*an+1+1
cn+1−cn=3*an+1+1−3*an−1=3(an+1−an)=3r =const⇔
cn jest ciągiem arytmetycznym
Dalej podobnie, rozwiązuj sam, będą błędy to pomożemy.
25 wrz 18:30
mtay: w b bedzie a
3(
an+1 − an) =
3r ?
25 wrz 19:11
Mila:
w (b) liczba 2 jest w indeksie?
1) cn=a3n+2 czy
2) cn=a3n+2
W mojej przegladarce słabo widać.
25 wrz 19:23
mtay: tak 3n+2 jest w indeksie
25 wrz 19:28
mtay: .
25 wrz 19:58
Mila:
a3(n+1)+2−a3n+2=
=a3n+5−a3n+2=a1+(3n+4)*r−a1−(3n+1)*r=
=3n*r+4r−3n*r−r=3r=const
Tak
25 wrz 20:25
mtay: dzieki
25 wrz 20:33
mtay: a w d jak zrobic, gdy jest a i b ?
25 wrz 20:46
Mila:
Podobnie:
an+1−an=r
bn+1−bn=R
cn= 3an + 2bn − 3
cn+1=3*an+1+2*bn+1−3
cn+1−cn=3*an+1+2*bn+1−3−3an − 2bn + 3=
= dokończ
25 wrz 21:51