Jaki jest sposób na obliczenie obu przykładów?
Ola: Oblicz.
| | 64 23 * √8 | |
a. |
| −log24 32 − 12 sin 7π6 |
| | 0,5−4 * 4√4 | |
W logarytmie z 32, cyfry 2 i 4 znajdują się w jednej linii, jedna pod drugą, czy dwójka w
takowym zapisie będzie oznaczała potęgowanie logarytmu?
PS. 0,5 jest podniesione do potęgi (−4)
Odpowiedź:−4
b.
√ 2 * (2 − 2 √2)2 +
√ 2 * (2 + 2 √2)2
Czy w tym przykładzie można użyć któregoś ze wzorów skróconego mnożenia?
Odpowiedź: 8
25 wrz 17:30
Basia:
ad.b
można, ale nie warto
= √2*|2−2√2| + √2*|2+2√2| =
√2*(−2+2√2) + √2*(2+2√2) =
√2*(−2+2√2+2+2√2) = √2*4√2 = 4*2 = 8
ad.a
tak; zapis log4232 znaczy to samo co (log432)2
wskazówki:
w ułamku pozamieniać wszystko na potęgi liczby 2
w logarytmie zamiana podstaw na log2()
sin7π6 = sin(π6+π) = −sinπ6
25 wrz 17:55
Ola: Teraz wszystko wydaje się być takie proste.. Dziękuję Basiu!
25 wrz 18:04