matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
michaś:
Rozwiąż równanie. Pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny równania.
x − 7
= 0
x
2
− 49
zrobiłam to i wyszły mi dwie 7, tylko nie wiem jak wyznaczyć dziedzine i co zrobić z tym że mi dwie 7 wyszły
25 wrz 17:23
Basia:
x
2
−49≠0 (x−7)(x+7)≠0 x≠−7 i x≠7 D=R\{−7;7} ułamek = 0 ⇔ licznik=0 x−7=0 ⇔ x=7 ∉D równanie
nie ma
rozwiązania
25 wrz 17:26