Wyznacz wszystkie wartości parametru....log
JJJ: Wyznacz wszystkie wartości par. m dla których dziedziną funkcji określonej wzorem:
f(x) = log((9m2 −5)x2 + (2m+2)x +1), jest zbiór liczb rzeczywistych.
25 wrz 17:08
Basia:
no to musi być
(9m2−5)x2 + (2m+2)x + 1 > 0 dla każdego x∊R
a to jest możliwe ⇔
1. a=9m2−5=0 i b=2m+2=0 (tu będzie sprzeczność)
lub
2. 9m2−5>0 i Δ<0
25 wrz 17:13
JJJ: dlaczego w pierwszym war. b =0 ?
25 wrz 17:30
Basia:
a = 0 i b=0 i c>0 ⇒ mamy nierówność 0*x2+0*x+c>0 (prawdziwa dla każdego x)
a tutaj c=1>0 czyli teoretycznie ten przypadek mógłby zachodzić
zachodzi w takiej np. nierówności
(m2−1)x2 + (m+1)x +5 > 0 dla m = −1
25 wrz 17:37